Foto: kommunpolis Daniel och områdespolis Rille, 2020-10-01

I Väsby är det många som arbetar med trygghet på olika sätt. Det är en mängd insatser det rör sig om, både social prevention och situationell prevention. 

Kommunen har en ordnad infrastruktur för sin egen verksamhet, men arbetar mycket med samverkan tillsammans med lokala aktörer, där vi på Tryggare Väsby numera är en del. På det senaste styrelsemötet fick vi en dragning av våra adjungerade styrelsemedlemmar från kommunen och polisen, Emma Rauf Otworowski som är brottförebyggare och Daniel Wilhelmsson som är kommunpolis. De presenterade en nulägesbild av BID-området och hur de vill arbeta framåt för bästa möjliga resultat. Kan alla aktörer peka sina resurser mot de lokala utmaningar som finns, inte minst fastighetsägarna - så är det en stor fördel. 

Kommun, polis, räddningstjänst och Väsbyhem tar varje vecka fram en lokal lägesbild, som ska ge en uppfattning om var och när brott och andra otrygghetsskapande händelser inträffar. Detta kallas EST (Effektiv samordning för trygghet). Händelserna registreras i ett system som heter Embrace. Dessa lägesbilder gör det lättare att se var man ska lägga sina resurser och vad de har gett för resultat.

Tryggare Väsby kommer att bidra på flera sätt, bl.a. med fokus på den yttre miljön, vilket vi hunnit göra en omgång tillsammans med områdespolisen Rille som syns till höger på bilden här ovan. Tillsammans har vi gått områdesvandringar och rapporterat till fastighetsägaren, kring avvikelser i utemiljön. Detta kommer följas upp och samarbetet kommer att fortsätta då vi har många gemensamma beröringspunkter. 

Foto: På bilden ser vi en liten del av Väsbys trygghetsgäng, med både kommunala aktörer samt Väsbyhems trivselvärdar. 2020-10-01

Relaterade nyheter

13 juli 2021

Trygghetsarbetet efter skottlossningarna i Väsby

Lördagen den 3 juli blev en man skottskadad i närheten av Sigma och i fredags inträffade en skjutning på en restaurang på Kvarnvägen, centralt i Väsby. Polisen sätter in fler resurser efter den andra skottlossningen på kort tid i Upplands Väsby och komm...
30 juni 2021

E.ON klottersanerar 2000 kabelskåp i samarbete med Tryggare Väsby

Tryggare Väsby, Upplands Väsby kommun och energibolaget E.ON har ingått ett samarbete för klotterfria bostadsområden och stadsdelar. Genom samarbetet kommer från och med i sommar E.ONs kabelskåp och nätstationer i kommunen att klottersaneras.