I våras beslutade Tryggare Väsby att man skulle ta emot feriearbetare. Upplands Väsby kommun gör ett stort arbete gällande sysselsättning för sina ungdomar sommartid, och erbjuder lokala aktörer både betald lön samt handledning för sommarjobbarna. 

Målsättningen för de fyra ungdomar mellan 16 och 17 år som feriearbetade hos Tryggare Väsby, var att bidra till trygga och fina områden. De medlemmar som är kommunala, privata eller kommersiella fastighetsägare har oftast egna lösningar och upparbetade samarbeten med kommunen gällande sommarjobbare.

Tryggare Väsby fick här en möjlighet att bistå resten av sina medlemmar, som är bostadsrättsföreningar, med kostnadsfri arbetskraft då kommunen står för lönen och handledningen. Förutsättningen är att arbetsuppgifterna går in föreningens verksamhetsmål, om ett tryggt och trivsamt centralt Väsby. Därför blev de huvudsakliga arbetsuppgifterna att underhålla bostadsgårdar och fastigheter. Sommarjobbarna bistod bostadsrättsföreningarna i arbetet med planteringar, allmänna utrymmen eller enklare målnings- och reparationsarbeten.

Foto från vänster: Ella Lybert, Gunilla Ridström, Marcus Gathe, Olivia Wetterqvist, Abraham Parra Garcia. Tryggare Väsby juli 2022.

"Det känns riktigt bra att vi kan erbjuda lokala Väsbyungdomar sommarjobb. De får sysselsättning, lön och arbetslivserfarenhet och vi får extra fina och välkomnande gårdar och fastigheter. Ungdomarna bidrar även till ökad trygghet genom att vi blir fler som syns i våra områden", säger Karin Göransson, verksamhetschef på Tryggare Väsby.

Krav på ferieungdomarna är att de bor i Väsby och är mellan 16 och 19 år. De fyra ungdomar som Tryggare Väsby fick äran att anställa var alla glada att de fått möjlighet att tjäna extra pengar. Alla kommer från olika områden i Väsby och har olika bakgrund.

"Arbetet var långt över förväntan", säger Ella Lybert, en av feriearbetarna som är 16 år och boende i Fresta i Upplands Väsby. "Det är fritt och roligt, dessutom får man lära känna andra som man kanske inte skulle gjort annars", fortsätter hon.

Fortsatt anställning

Ferieungdomarna gjorde ett så bra jobb att de blev erbjudna en fortsatt ferieanställning hos Brf Suseboparken kommande veckor. Några av dem hade redan sommararbete, medan andra nappade på erbjudandet. Med detta i ryggen ser Tryggare Väsby fram emot kommande perioder för feriearbete och hur man tillsammans med medlemmarna kan utveckla verksamheten kring detta.

Relaterade nyheter

19 september 2023

Integration och platsaktivering genom stadsodling

Tryggare Väsby, Väsbyhem och Kultur i Sigma har ingått ett samarbete kring stadsodling. Samarbetet innebär att två odlingslådor i Sigma Trädgårdspark har upplåtits till Kultur i Sigma.
18 september 2023

Medborgardialog i Sigma 5/10

Upplands Väsby kommun bjuder in till medborgardialog i Sigma. Kom förbi och träffa representanter från kommunen, Väsbyhem, polis, räddningstjänst och föreningar. Tryggare Väsby är på plats. Kom förbi och berätta om vad du tycker om ditt område. Det blir...