Foto: Zina Majni och Taina Lavikainen från Kultur i Sigma 

Tryggare Väsby besöker Kultur i Sigma för att träffa Taina Lavikainen och Zina Majni som arbetar i biblioteket. Kultur i Sigma är det lokala, sociala biblioteket som arbetar för att skapa en trygg plats där människor kan mötas, utveckla sina språkkunskaper och få hjälp med bland annat teknik. 

Kultur i Sigma har som mål att fler boende ska besöka biblioteket. Verksamheten har ett stort fokus på att inkludera boende med annat modersmål än svenska, både för att öka språkkunskapen och för att skapa en plats där människor kan mötas. En annan viktig del i arbetet är att skapa en trygg plats för kvinnor, därför anordnas specifika aktiviteter för kvinnor. Kultur i Sigma är en förlängning av biblioteket i Messingen.

På Kultur i Sigma arbetar Taina Lavikainen och Zina Majni. Tania är enhetschef för Kultur i Sigma där hon arbetar med att samordna aktiviteter och hitta samarbetspartners. Zina är ansiktet utåt för Kultur i Sigma där hon arbetar i receptionen med att möta och hjälpa besökare.

Lokalen har blivit en plats där bland annat kvinnor från olika kulturer möts för att diskutera olika ämnen, vilket leder till att besökare hjälper varandra med att exempelvis hitta arbete.

Kultur i Sigma samarbetar med lokala aktörer som Sigma konsthall, studieförbundet Bilda och Upplands Väsby kommun. De tar även emot ungdomar från kommunen som arbetar med att hjälpa besökare med IT. Genom sina samarbetspartners håller de i aktiviteter som Mötesplats för kvinnor, bokläsning, CV-verkstad, promenader och kulturaktiviteter.

En aktivitet som kommer pågå under sommaren är Odlingsgruppen för kvinnor, där kvinnor varje onsdag 24 maj till 30 augusti kan mötas i Sigma trädgårdspark för att odla och fika tillsammans. Möjligheterna till odling har skapats via ett samarbete mellan Kultur i Sigma, Tryggare Väsby och Väsbyhem.

Taina och Zina berättar att många kvinnor har visat intresse för att delta i odlingsgruppen. Aktiviteten öppnar upp för möten mellan kvinnor som kommer från olika länder fokus med på att öka språkkunskaperna och sammanhållningen i kommunen.

 Målet med odlingsgruppen är att skapa trygga möten där kvinnor får möjligheten att använda sin   praktiska kunskap genom odling, samtidigt som de utvecklar sina språkkunskaper, säger Taina Lavikainen

Vi håller redan i möten med kvinnor där de tillsammans får välja vad som ska odlas i pallkragarna, det blir en blandning av vackra blommor, grönsaker och örter, säger Taina Lavikainen

Det som hittills blivit så lyckat med odlingsgruppen är att kvinnor med olika språkkunskaper och från olika kulturer möts och lär sig från varandra.

Läs mer om Kultur i Sigma och vilka aktiviteter som hålls här.

Relaterade nyheter

19 september 2023

Integration och platsaktivering genom stadsodling

Tryggare Väsby, Väsbyhem och Kultur i Sigma har ingått ett samarbete kring stadsodling. Samarbetet innebär att två odlingslådor i Sigma Trädgårdspark har upplåtits till Kultur i Sigma.
18 september 2023

Medborgardialog i Sigma 5/10

Upplands Väsby kommun bjuder in till medborgardialog i Sigma. Kom förbi och träffa representanter från kommunen, Väsbyhem, polis, räddningstjänst och föreningar. Tryggare Väsby är på plats. Kom förbi och berätta om vad du tycker om ditt område. Det blir...