Runt om i centrala Väsby finns det 8 kabelskåp som smyckats av barn och ungdomar från Upplands Väsby. Målningarna som pryder kabelskåpen togs fram under konstverkstäderna som hölls under sportlovet 2023 i Väsby Konsthalls målarateljé. Konstverkstäderna är en del av det arbete som bedrivs i Sigma för att barn och ungdomar ska få pröva den fria tanken och utveckla sin kreativitet genom eget skapande med stöd av handledande konstnärer.

Bakgrunden till projektet är att Tryggare Väsby – Fastighetsägare i samverkan under en längre tid arbetat för klotterfria miljöer inom arbetet med att skapa tilltalande fysiska miljöer. Konst på kabelskåp tros vara en effektiv metod för att motverka klotter.

Projektet har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Tryggare Väsby, Väsby Konsthall, E.on, Kultur i Sigma (Upplands Väsby kommun), Väsbyhem och Rikshem

Totalt deltog 26 barn i åldern 7 till 13 år i konstverkstäderna och handledande konstnärer var Sophi Vejrich och Katinka Andersson.

Tryggare Väsbys medlemmar: Väsbyhem, Rikshem, Väsby Centrum, BRABO, Brf Björkvalla, Brf Gamla Väsby 1179, Brf Herrgården, Brf Korpkulla, Brf Kullavägen, HSB Brf Optimus, Brf Suseboparken, Brf Terrassen, Brf Väsby Fyr, HSB Brf Dragonen.

Det tekniska och folieringen har genomförts av Kulturreklam.

Nedan kan du läsa mer om målningarna på kabelskåpen och karta till konstvandring för kabelskåpsmålningarna kan du ladda ner här. 

Skåp nr. 1  "Det lila skåpet"

Det första skåpet under vandringen återfinns vid busshållsplatsen mitt emot Sigma Centrum. Skåpet har givits namnet "det lila skåpet" och för tankarna till när himlen ibland blir så där underbart rosa och när körsbärsträden blommar inte minst i Suseboparken och längs med Centralvägen i centrala Väsby. 

Adress: Busshållsplatsen mitt emot Sigma Centrum. 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: Emina 9 år

Namn på konstverk: Solnedgång 

Beskrivning: En parkbänk bland träden i en park, rosahimlen visar att solen precis gått ner och det är fullmåne. 

Konstnär: Leila, 7 år.

Namn på konstverk: Stjärnhimmel

Beskrivning: Natt där alla rosa prickar är planeter och stjärnor. 

Skåp nr. 2  "Körsbärsblomning i godisland"

Det andra skåpet under vandringen återfinns längs med Hammarbyvägen intill Väsbyhems hyreshus. Här möter körsbärsblomning och röd himmel, godisland och vänskap notera "BFF" (best friend forever) skrivet i det röda lilla hjärtat.

Adress: Hammarbyvägen 44-48

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: Patricia, 8 år

Namn på konstverk: Godisland

Beskrivning: Jag har ritat en klubba, muffin, tårta, donat och nutella flygande ballong i himlen. 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Skåp nr. 3  "Vackra ögonblick"

Det tredje skåpet under vandringen återfinns längs med Hammarbyvägen intill Väsbyhems hyreshus. Skåpet har givits namnet "Vackra ögonblick". Målningarna är en blandning av att ha blommor hemma i en vas, att gunga i ett träd eller att kanske vara utomlands och njuta av nya vyer. 

Adress: Hammarbyvägen 56.

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Skåp nr. 4  "Lekfullhet"

Det fjärde skåpet under vandringen återfinns på Holmvägen 12-14 intill Rikshems hyreshus. Detta skåp har givits namnet "lekfullhet" och här möts åskådaren av en leende sol, en elefant och fiskar som simmar runt i en sjö. 

Adress: Holmvägen 12-14. 

Konstnär: Rana, 8 år

Namn på konstverk: Den rosa naturen

Beskrivning: Solen är glad, himlen är klar, gräset är grön. Sällskap med den ensamma sakuran på en varm vårdag.

Konstnär: Isabel, 9 år.

Namn på konstverk: Elefanten och den trasiga blomman. 

Beskrivning: Den gråa stora elefanten hittade äntligen sin älsklingsblomma och började tugga på den. 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Skåp nr. 5  "Öppna vyer"

Det femte skåpet under vandringen ligger längs med Holmvägen. Skåpet har givits namnet "öppna vyer." Här återfinns olika landskap som ses från håll. 

 

Adress: Holmvägen 22. 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Skåp nr. 6  "Be kind"

Det sjätte skåpet under vandringen återfinns längs Kvarnvägen. Skåpet har givits namnet "Be kind." Här möter åskådaren en stad där alla är snälla mot varandra och tänker på hur de påverkar miljön både sin närmiljö men även globalt. Här får du träffa på tigerflickan och se en vacker solnedgång.

Adress: Kvarnvägen 6

Konstnär: Ella, 8 år

Namn på konstverk: Be kind

Beskrivning: stad/hus med texten "Be kind"

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Skåp nr. 7  "Lekfullt landskap"

Det sjunde skåpet under vandringen återfinns längs med Dragonvägen intill BRABOs nya hyreshus. Skåpet har givits namnet "Lekfullt landskap". Här får åskådaren skåda ut över dygnets alla timmar, från att solen står högst upp på himlen till solnedgång och sedan måne. 

Adress: Dragonvägen 21. 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Konstnär: Afrikkah, 7 år 

Namn på konstverk: Kärleksstranden

Beskrivning: Afrikkah och sin mamma på en karibisk strand. En plats som representerar kärlek och där man kan sitta och titta på soluppgången med sin älskade mamma som alltid lyfter upp ens dag oavsett hur mörk nätterna kan vara. 

Konstnär: 

Namn på konstverk: 

Beskrivning: 

Skåp nr. 8  "Snöugglan och flickan med blomma i håret"

Det sista skåpet under vandringen som återfinns på Dragonvägen 11 intill BRABOs nybyggda hus. Här finner du skåpet som givits namnet ”Snöugglan och flickan med blomma i håret”. Ett otroligt lekfullt skåp i pastell. Här möts du förutom av snöugglan och fickan med blommor i håret även av en sockersöt kanin, lysande blommor och blommor som nästan ser ut att dansa i vinden. Målningar syns på båda sidorna av skåpet.

Konstnär: Minelle, 8 år.

Namn på konstverk: Frid och fred

Beskrivning: Vill ha frid och fred. 

Konstnär: Alicia, 7 år.

Namn på konstverk: Blommande stad

Beskrivning: I staden ska det finnas jättemycket blommor och natur. 

Konstnär: Miléa, 6 år.

Namn på konstverk: Lysande blommor 

Beskrivning: Vill att staden ska blomma och att blommorna ska lysa upp även nattetid. 

Konstnär: Esma, 8 år

Namn på konstverk: Jag och en kanin

Beskrivning: Jag och en vit fantasi kanin. Jag har två kaniner men mina kaniner ser inte ut så här. Mina kaniner är finare än den här fantasi kaninen. 

 

En del målningar saknar beskrivning, är du en av kabelskåpsmålarna? kontakta helena@tryggarevasby.se med ditt namn och ålder, namn på konstverket och beskrivning. 

 

Relaterade nyheter

19 september 2023

Integration och platsaktivering genom stadsodling

Tryggare Väsby, Väsbyhem och Kultur i Sigma har ingått ett samarbete kring stadsodling. Samarbetet innebär att två odlingslådor i Sigma Trädgårdspark har upplåtits till Kultur i Sigma.
18 september 2023

Medborgardialog i Sigma 5/10

Upplands Väsby kommun bjuder in till medborgardialog i Sigma. Kom förbi och träffa representanter från kommunen, Väsbyhem, polis, räddningstjänst och föreningar. Tryggare Väsby är på plats. Kom förbi och berätta om vad du tycker om ditt område. Det blir...